Drooglopen sealless pomp

Seal-less pomp met onbelaste membranen kan droog lopen

Schadevrij drooglopen van Wanner Hydra-Cell pompen

1.Donut droogleggenEen producent van koek en gebak ondervond herhaaldelijk problemen bij het verpompen van een gelatine-suikermengsel, waarmee de bovenkant van donuts wordt geglaceerd.

De bestaande excentrische tandwielpomp kon de druk niet aan die vereist is om de behoorlijk viskeuze vloeistof door de doseerkop te pompen. Het abrassieve karakter van de vloeistof, die neigt tot kristalliseren bij blootstelling aan lucht, leidt niet tot lekkage bij de afdichtingloze Wanner Hydra-Cell pomp. De persdruk van 8-9 bar wordt eveneens moeiteloos gehaald.

Onderhoudsvrij
William F. Wanner Sr. ontwikkelde in de jaren zeventig deze unieke seal-less pomp. Zijn doelstelling was een onderhoudsvrije pomp te bouwen voor de landbouwindustrie, omgekeerde osmose en de groeiende carwash in Amerika. De pomp bewees niet alleen zijn kwaliteit in deze markten maar ook in de chemische industrie, waardoor het aantal toepassingen en de afzet zich steeds verder uitbreidde.

Het concept is uniek en Wanner Engineering, met William H. Wanner jr. aan het roer, is nog steeds de enige producent van de Wanner Hydra-Cell pompen.

Wanner Hydra-Cell pompen worden sinds 1984 in Nederland exclusief vertegenwoordigd door PromoTec B.V.

2.Wanner Hydra-Cell Pomp Doorsnedetekening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hydraulisch gebalanceerd
De Wanner Hydra-Cell pomp (zie bovenstaande doorsnedenafbeelding) dankt zijn naam aan de aandrijving achter het membraan: de Hydra-CellTM.

Deze Hydra-CellTM is een samenstelling van een plunjer en veren waarmee de oscillerende beweging van de membranen (diaphragms) wordt opgewekt.

De plunjers worden aangedreven door een roterende wankelschijf (fixed angle cam) op de aandrijfas (drive shaft). Dit aandrijfgedeelte ligt in een met olie gevulde behuizing en zet de roterende beweging van de aandrijving om in een lineaire beweging van de plunjers. Met deze lineaire beweging wordt een constante verplaatsing verkregen waardoor per omwenteling een constant volume door het membraan verplaatst wordt. Meestal heeft een pomp 3 tot 5 membranen waardoor een pulsatiearme vloeistofstroom ontstaat.

Behalve dat de membranen de vloeistof verpompen zorgen ze tevens voor de absolute scheiding tussen deze te verpompen vloeistof en de olie in het aandrijfgedeelte. De kleppen in de zuig- (inlet valve assembly) en persopening (outlet valve assembly) van de pomp zorgen ervoor dat de vloeistof door de juiste poort geleid wordt.

Energiezuinig
Door het seal-less ontwerp kan de Wanner Hydra-Cell pomp vrijwel elke vloeistof verpompen, ook corrosieve, abrassieve en recyclede vloeistoffen, niet-smerende vloeistoffen en vloeistoffen met vaste delen.

De afwezigheid van dynamische mechanische afdichtingen en andere kwetsbare slijtdelen voorkomt problemen die bij vele andere procespompen tot hoge onderhoudskosten leiden, zeker waar het toepassingen anders dan schoon water betreft.

Doordat het aandrijfmechanisme zich bevindt in een ruimte gevuld met olie, wordt het continu gesmeerd en zorgt de olie voor een krachtoverbrenging met minimale wrijvingsverliezen.

Bij veel toepassingen kan de Wanner Hydra-Cell pomp met een kleinere motor uitgerust worden dan bij een ander werkingsprincipe nodig zou zijn voor dezelfde output. Het is niet ongebruikelijk dat een fabriek de kosten van een pomp binnen een jaar teruggewonnen heeft door besparingen op energiekosten alleen.

De pompen hebben een zeer hoog rendement (80-90%), zij kennen een zeer breed toerenbereik (100-1500 opm) en zijn leverbaar in capaciteiten van 1 liter/uur tot maximaal 8200 liter/uur bij een maximale druk van 172 bar.

Ongevoelig voor droogloop
Wanner Hydra-Cell membraanpompOok voor de Wanner Hydra-Cell pomp gelden de regels voor een goed installatieontwerp. Hoewel de pompen, voorzien van Kel-Cell (= membraanpositioneringssysteem), geen schade ondervinden van incidentele cavitatie, moeten ook bij deze pomp de NPSHr en acceleratie verliezen in het ontwerp worden meegenomen.

Print Friendly, PDF & Email